Asperger Sendromu Nedir?

Asperger sendromu, otizm spektrum bozuklukları (OSB) içerisinde yer alan nörogelişimsel bir durumdur. Genellikle bireyin sosyal etkileşim, iletişim ve belirli ilgi alanlarına yönelik yoğun ilgisiyle karakterizedir. Zihinsel gelişim genellikle normal veya normalin üzerindedir, ancak sosyal ipuçlarını anlama, duyguları ifade etme ve karşılıklı iletişimi sürdürme konularında güçlükler yaşanabilir.

Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Arkadaşlık kurma ve sürdürme konusunda zorlanabilir, göz teması kurmakta isteksiz olabilir ve empati geliştirmekte güçlük çekebilirler. Tek bir konuya yoğun ilgi gösterip sürekli bu konu hakkında konuşabilir, belirli rutinlere sıkı sıkıya bağlı kalabilir ve değişikliklere uyum sağlamakta zorlanabilirler. Ayrıca, ses tonu ve vücut dili gibi sosyal ipuçlarını anlamakta güçlük çekebilir, bazı duyusal uyaranlara karşı normalden daha hassas olabilirler.

Asperger Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Asperger Sendromu belirtileri çocuktan çocuğa göre değişmektedir. Tanı koyulma evresi de buna göre değişkenlik gösterir. Çocuğun gelişimsel becerilerin değerlendirilmesi ve gözlem, tanı koyulması için gereklidir.

Sendromun tedavisi her hasta için özeldir. Rahatsızlığı tamamen iyileştiren bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak uygulanan tedaviler sendroma ait belirtilerin azalmasını ve gündelik hayatın kolaylaşmasını sağlar. 

Asperger Sendromu Neden Olur?

Asperger sendromunun kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Araştırmalar, ailesinde otizm spektrum bozuklukları (OSB) bulunan bireylerde Asperger sendromunun görülme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir

Asperger Sendromu ve Okul Hayatı

Asperger sendromu olan çocukların okul hayatında başarılı ve mutlu olmalarını sağlamak için öğretmenler, veliler ve okul yönetimi çeşitli önlemler almalıdır.

Bunlardan bazılarını; Yapılandırılmış ve Destekleyici Bir Ortam Sağlamak, Sosyal Becerileri Desteklemek, İletişimde Açık ve Net Olmak , Özel İlgi ve Akademik Destek Sağlamak, Ani Değişikliklerden Kaçınmak gibi sıralayabiliriz.

Asperger Sendromu ve Otizm Farkı

Asperger sendromu otizmin daha hafif bir formu olarak kabul edilir ve bireyler genellikle normal veya yüksek zeka seviyesine sahiptir, dil gelişimleri etkilenmez ancak sosyal becerilerde ve esneklik gerektiren durumlarda zorluk yaşayabilirler.